Οι αρχηγοί τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Σλοβενίας τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών σε δηλώσεις τους σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού TV Slovenija.

Ο Γκέγκορ Βίραντ, πρόεδρος της Σλοβενικής Βουλής και αρχηγός της Λίστας Πολιτών, ο Ράντοβαν Ζέριαβ από το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS) και ο Καρλ Έριαβετς από το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) συμφώνησαν με το αίτημα του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ίγκορ Λούκσιτς για την προκήρυξη εκλογών.

Η αρχηγός του κόμματος Νέα Σλοβενία (Nsi), Λιουντμίλα Νόβακ, δήλωσε ότι θα προτιμούσε την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα.

Οι αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό διατύπωσαν επίσης έντονη κριτική στη στάση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του κυβερνώντος Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος και της αντιπολιτευόμενης Θετικής Σλοβενίας στο ζήτημα της έκθεσης της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς που ενοχοποιεί τους δύο ηγέτες τους, τον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα και τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς.

Ο κ. Ζέριαβ επανέλαβε ότι δεν είναι δίκαιο να επιρρίπτει το κυβερνών Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) ευθύνες για την πολιτική κρίση σε άλλα κόμματα και τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να παραβλέπεται ένας κρατικός θεσμός για να διατηρηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.