Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι υποσχέθηκε, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς στις Βρυξέλλες, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τη Σερβία.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του αναμένει την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ. «Ο σερβικός λαός αξίζει να ζει καλύτερα» επισήμανε ο κ. Ντάτσιτς από τις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Ρομπάι εξήρε τον Σέρβο πρωθυπουργό για το όραμα και την αποφασιστικότητά του να επικεντρωθεί στο διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας, ο πιο πρόσφατος γύρος του οποίου έληξε μετά τα μεσάνυχτα στη βελγική πρωτεύουσα, μετά από πέντε ώρες συνομιλιών.

«Η ΕΕ θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τη Σερβία» είπε ο Ρομπάι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντάτσιτς, αλλά τόνισε ότι εκτός από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, είναι αναγκαία νέα βήματα προς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο.

«Ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «επίκεινται μεγάλες προκλήσεις». Ο Ρομπάι υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την άνοιξη θα αποτιμήσει την πρόοδο στο διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας και στη συνέχεια θα λάβει απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Ντάτσιτς τόνισε ότι η Σερβία έχει επιλέξει να υλοποιήσει τους δύο βασικούς στόχους της εθνικής πολιτικής: Την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας και την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη πρόοδο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.