Μείωση της διαφοράς μεταξύ της Kεντροαριστεράς και της Kεντροδεξιάς σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου των Ιταλών καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρeίας SWG για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης, Rai Tre.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κεντροαριστερή συμμαχία ελκύει το 33% των Ιταλών, ενώ η κεντροδεξιά το 27,2%. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, την 11η Ιανουαρίου, τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα 34,9% και 25,3%.

Στην Kεντροαριστερά, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) συγκεντρώνει ποσοστό 28,8%, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία 3,8% και οι Ιταλοί Σοσιαλιστές ένα 0,4%.

Στην Κεντροδεξιά, το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) βρίσκεται στο 17,7%, η Λέγκα με το ψηφοδέλτιο Τρεμόντι στο 5,4%, ενώ το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας εξασφαλίζει ποσοστό 1,5% των προθέσεων ψήφου, όπως ακριβώς, και το κόμμα Δεξιά.

Οι κεντρώες δυνάμεις που υποστηρίζουν το πολιτικό πρόγραμμα του Μάριο Μόντι -πάντοτε σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση της SWG- συγκεντρώνουν 13,7% της πρόθεσης ψήφου του στατιστικού δείγματος, παραμένοντας ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη έρευνα.

Άνοδο καταγράφει τόσο το Κίνημα Πέντε Αστέρια, του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο (με ποσοστό 16,8%), το οποίο τάσσεται υπέρ της πιο «άμεσης δημοκρατίας», όπως και το νεοσυσταθέν αριστερό κίνημα του πρώην δικαστικού Αντόνιο Ινγκρόια, Επανάσταση Πολιτών, το οποίο φέρεται να εξασφαλίζει ποσοστό 5,4%.

Στην ερώτηση «ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός», ένα 35% απαντά «ο κεντροαριστερός Πιερλουίτζι Μπερσάνι», το 13% «ο Μάριο Μόντι» και το 12% του δείγματος «ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι».