Η γαλλική κυβέρνηση θα επανεξετάσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, διότι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν κατάφερε να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν.

Επιτροπή ειδικών, υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση, εκτιμά ότι το σύστημα θα παρουσιάσει έλλειμμα 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, παρά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη ο Σαρκοζί και οι οποίες πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις το 2010.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι η προηγούμενη μεταρρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν έλυσε το πρόβλημα. Δημιούργησε πολλές αδικίες χωρίς να λύσει το ίδιο το πρόβλημα», είπε ο Σαπέν. Ο υπουργός σημείωσε ότι «μεγάλο μέρος του 2013» θα αφιερωθεί σε διαβουλεύσεις που θα αφορούν αυτήν τη μεταρρύθμιση, τη μορφή και την κατεύθυνση που θα πάρει.

Παραδεχόμενος ότι, παρά τις αλλαγές, το σύστημα θα συνεχίσει να εξαρτάται από την κρατική υποστήριξη, πρόσθεσε: «Το θέμα είναι να μεταθέσουμε τους δείκτες που μπορούν να μετακινηθούν για να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση του συστήματος θα είναι βιώσιμη».

Δεδομένου ωστόσο ότι η γαλλική οικονομία δέχεται ήδη πιέσεις, οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση είναι περιορισμένες: θα μπορούσε να αυξήσει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι συμβάλουν στο σύστημα ή να επιδιώξει να αυξήσει περαιτέρω τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.