Τη μετακίνηση του Ούγκο Τσάβες από τη μονάδα εντατικής θεραπείας στην οποία βρισκόταν στην προσωπική μυστική νοσηλευτική μονάδα του Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα αποφάσισαν οι κουβανικές αρχές σύμφωνα με το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
H υπόγεια νοσηλευτική μονάδα προορίζεται αποκλειστικά για τις επείγουσες ιατρικές ανάγκες του Κάστρο, και βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το υπόγειο καταφύγιο του Κάστρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο, η μετακίνηση αποφασίστηκε για να αποφευχθεί η συνεχής διαρροή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ηγέτη της Βενεζουέλας. 

Η υγεία του Τσάβες φαίνεται ότι παρουσιάζει ίχνη βελτίωσης. Μάλιστα, κουβανοί γιατροί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας να ταξιδέψει στο Καράκας για να ορκιστεί αφότου η κατάστασή του σταθεροποιηθεί, αναφέρει από την πλευρά της η ισπανική εφημερίδα ABC.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, οι κουβανικές αρχές θέλουν τον Τσάβες να ορκιστεί πρόεδρος το συντομότερο δυνατό.
Αρχικά, η ορκωμοσία είχε προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου, αλλά στη συνέχεια αναβλήθηκε επ 'αόριστον, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.