Συνδιάσκεψη στην Ακτή Ελεφαντοστού πραγματοποιούν το Σάββατο οι ηγεσίες χωρών της δυτικής Αφρικής με αντικείμενο την αποστολή στρατευμάτων στο Μάλι, προς ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων που στηρίζουν την εκεί κυβέρνηση στη μάχη με τους ισλαμιστές αντάρτες. 
Αν και μέχρι στιγμής έχει ήδη φτάσει μέρος χερσαίων δυνάμεων από το Τόγκο και τη Νιγηρία, οι προβληματισμοί για το μέτωπο στο Μάλι έχουν καθυστερήσει την αποστολή της ήδη αποφασισμένης δύναμης 3.000 στρατιωτών.

Προ της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ακτής Ελεφαντοστού Σαρλ Κοφί Ντιμπί δήωσε ότι οι γειτονικές χώρες του Μάλι «ανταποκριθούν στις ευθύνες τους στη διεξαγωγή και τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη χώρα.

Γαλλικές στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το Associated Press υποστηρίζουν πως το βασικό θέμα των διαβουλεύσεων του Σαββάτου θα είναι η διοίκηση της αφρικανικής δύναμης. Διοικητής αναμένεται να διοριστεί ο Νιγηριανός στρατηγός Σεσού Ουσμάν Αμπντουλκαντίρ.

Ανακατάληψη της Κόνα

Όσον αφορά τις εξελίξεις επί του εδάφους, Γαλλία και Μάλι ανέφεραν ότι η πόλη Κόνα πέρασε ξανά στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Το Ντιαμπαλί όμως παραμένει υπό το έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών. Οι γαλλικές χερσαίες δυνάμεις, που προ ημερών ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις μετά τους γαλλικούς βομβαρδισμούς, σκοπεύουν να ανακόψουν τον εφοδιασμό της πόλης.
TAGS