Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησες εμμέσως την Κίνα να μην αμφισβητήσει τον κυριότητα της Ιαπωνίας στα αμφισβητούμενα από το Πεκίνο νησιά Σενκάκου.
Ο νέος ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Kισίντα συναντήθηκε με την Κλίντον στην Ουάσιγκτον, ενώ η αμερικανίδα ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ το Φεβρουάριο.

Η Κλίντον δήλωσε ότι η περιοχή είναι υπό τον έλεγχο της Ιαπωνίας και ως εκ τούτου προστατεύεται από την συνθήκη ασφάλειας των ΗΠΑ με το Τόκιο.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ιαπωνική διοίκηση (στα νησιά)» δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλίντον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κισίντα.

«Θέλουμε να δούμε την Κίνα και την Ιαπωνία να επιλύσουν αυτό το θέμα ειρηνικά, μέσω του διαλόγου. Δεν θέλουμε να δούμε οιαδήποτε δράση που που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση ή να οδηγήσει σε λανθασμένη εκτίμηση που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη σε αυτή την περιοχή» σημείωσε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ.