Σε μια «τελική επιχείρηση εκκαθάρισης» της μονάδας στον Ιν Αμένας προχώρησαν το Σάββατο οι ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας με απολογισμό 18 νεκρούς -επτά ομήρους και άλλους έντεκα ενόπλους ισλαμιστές- αναφέρουν πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. 
Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν για αντίποινα, την ώρα που προσπαθούσε να τους απελευθερώσει ο στρατός.
Ο επικεφαλής των ενόπλων, Αμπντουλ Ραχμάν αλ-Νιγκερί, φέρεται ακόμη να είχε πει στην κυβέρνηση ότι έχει την επιλογή είτε να διαπραγματευτεί μαζί του (κάτι που η κυβέρνηση είχε απορρίψει εξαρχής) είτε να αφήσει τους ομήρους να πεθάνουν.

Επιπλέον απελευθερώθηκαν το Σάββατο άλλοι 16 ξένοι όμηροι, ανάμεσά τους δυο Αμερικανοί, δυο Γερμανοί και ένας Πορτογάλος, σύμφωνα με τοπική πηγή. Δεν έγινε εξαρχής γνωστό ποιας εθνικότητας είναι οι υπόλοιποι.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες από την περιοχή και οι διαρροές των αλγερινών Αρχών δίνουν μια αρκετά συγκεχυμένη εικόνα με μεγάλη ασάφεια ως προς το τί πραγματικά συμβαίνει.

Η Βρετανία δηλώνει ότι, αν και οι περισσότεροι Βρετανοί που κρατούνταν είναι τώρα ασφαλείς, άγνωστη παραμένει η τύχη ή βρίσκονται σε κίνδυνο «λιγότεροι από 10», όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κακά νέα», τόνισε ο Χέιγκ λέγοντας ότι καθ'οδόν προς την εγκατάσταση βρίσκεται ο πρέσβης στην Αλγερία.

Σε μια άλλη πληροφορία, οι ειδικές δυνάμεις εντόπισαν μέσα στην εγκατάσταση 15 καμένα πτώματα, ανέφερε στα πρακτορεία πηγή με γνώση των επιχειρήσεων, χωρίς να γίνει γνωστό για το αν είναι όμηροι ή ένοπλοι ή κάτω από ποιες συνθήκες έχασαν τη ζωή τους.

Μέσα στην εγκατάσταση βρέθηκαν ακόμη νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι ισλαμιστές και τις οποίες άρχισε να εκκαθαρίζει ο στρατός.

Η επιχείρηση των ισλαμιστών για την κατάληψη των εγκαταστάσεων άντλησης φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας, βαθιά στην έρημο της Σαχάρας, έχει ως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε 25 με 27 εργαζόμενους -Αλγερινούς και ξένους- και αρκετούς ενόπλους.
Συνολικά 573 Αλγερινοί εργαζόμενοι και 100 από τους 132 ξένους έχουν απελευθερωθεί· οι υπόλοιποι ξένοι δεν έχουν εντοπιστεί.

Ωστόσο οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη παραμένουν σκοτεινές όπως και γιατί η επιχείρηση των αλγερινών δυνάμεων κατέληξε σε αποτυχία, με δεδομένο των αριθμό των νεκρών ομήρων.