Την πρόθεσή του να αναλάβει δράση εναντίον κάθε διαφθαρμένου στελέχους που υπηρετεί στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ιβηρικής χώρας, Μαριάνο Ραχόι, στον απόηχο των αποκαλύψεων ότι ο πρώην ταμίας της παράταξης, Λούις Μπαρθένας, διέθετε σε κάποιο σημείο μέχρι και 22 εκατομμύρια ευρώ κατατεθειμένα σε προσωπικό του λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα.


Ο κ. Μπαρθένας παραιτήθηκε από το θώκο του κομματικού ταμία το 2009, αφότου οι ισπανικές διωκτικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος του, σχετικά με φερόμενους χρηματισμούς και δωροδοκίες που είχαν λάβει διάφορα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος από εργολάβους, κατασκευαστές και άλλες επιχειρήσεις που κέρδιζαν την ανάθεση δημόσιων έργων.

Υπενθυμίζεται πως η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και κατασκευών στην Ισπανία είχε καταλυτική επίδραση στην τραπεζική και δημοσιονομική κρίση που εξακολουθεί να πλήττει τη νοτιοευρωπαϊκή χώρα.

Ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στις επίμαχες υποθέσεις διαφθοράς, ωστόσο ο κ. Ραχόι γνωστοποίησε την πρόθεσή του να δράσει, σε μία προσπάθεια να αποφύγει περαιτέρω φθορά στην εικόνα της παράταξης.

«Δεν πρόκειται να λυγίσω κατά της απρεπούς συμπεριφοράς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ισπανός ηγέτης, μιλώντας στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης στην Αλμέρια το Σάββατο, υπεραμυνόμενος παράλληλα του έργου και του ήθους «της τεράστιας πλειοψηφίας» του κόμματος.

Η έρευνα σε βάρος του κ. Μπαρσένας βρίσκεται σε εξέλιξη, και οι πληροφορίες σχετικά με τα μεγάλα ποσά που διέθετε στον ελβετικό του λογαριασμό προήλθαν από δικαστικά έγγραφα και σχόλια δικαστικών λειτουργών.

Πηγή: skai.gr