Η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο απεύθυναν κατεπείγουσα έκκληση στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα να παρέμβει όσο ακόμα υπάρχει καιρός στην διένεξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων ώστε να αρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.  

Η επείγουσα έκκληση των δύο χωρών έγινε πριν αρχίσει εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης η ανέγερση νέων οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις και να οξύνει το ήδη τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή.  

Η συνεχιζόμενη ανέγερση εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη είναι μια από τα πρωταρχικές αιτίες που οι δύο πλευρές δεν μπορούν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση που θα συμβάλει στη ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους στην περιοχή.  
Η κατεπείγουσα κοινή έκκληση και η απρόσμενα «σκληρή γλώσσα» που χρησιμοποίησε η Αυστραλία και η Μεγάλη Βρετανία, που διαχρονικά στηρίζουν το Ισραήλ και θεωρούνται παραδοσιακοί του σύμμαχοι, εξέπληξε πολλούς και ήλθε σε μια στιγμή η γενικότερη κατάσταση στην περιοχής έχει οξυνθεί επικίνδυνα.  

Η έκκληση να πάρει πρωτοβουλία για την έναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου στον Πρόεδρο των ΗΠΑ έγινε από το Πέρθ της Δυτικής Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.  

Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μπομπ Καρ, είπε ότι δεν υπάρχει πλέον άλλος καιρός για αναβολές των ειρηνευτικών συνομιλιών και αυτός είναι ο λόγος της κατεπείγουσας και δραματικής έκκλησης προς τον Μπαράκ Ομπάμα να μεσολαβήσει για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.  

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας» είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει το κύρος και επιρροή πάνω και στις δύο κυβερνήσεις και ως εκ τούτου μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά για την επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου».  

«Η ιστορία έχει αποδείξει» συνέχισε ο Μπομπ Καρ, «ότι μόνο οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να υποχρεώσουν το Ισραήλ να τερματίσει τη ανέγερση των οικισμών ώστε να αρχίσει ο διάλογος για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και την επίσημη αναγνώριση του από τη Διεθνή Κοινότητα.  

Τέλος, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε, για όσους ξαφνιάστηκαν για τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε, ότι η επέκταση των εβραϊκών οικισμών είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και έχουν καταδικαστεί από τη Διεθνή Κοινότητα.