Οι ψηφοφόροι της Κάτω Σαξονίας στη βόρεια Γερμανία, ψηφίζουν σήμερα σε μια κρίσιμη περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση κυρίως για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, περίπου οκτώ μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.  
Λίγο περισσότερα από έξι εκατομμύρια άτομα καλούνται να ανανεώσουν το τοπικό κοινοβούλιο και να διατηρήσουν ή όχι την κυριαρχία του συνασπισμού των συντηρητικών και των φιλελευθέρων που κυβερνά τη Γερμανία και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι διαθέσιμες περίπου στις 17.00 GMT.  
 
Δημοσκόπηση της Πέμπτης δίνει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ την υπεροχή με 41% των ψήφων. Σε συνεργασία με τον σύμμαχο των συντηρητικών, το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) που βρίσκεται οριακά στο 5%, ο συνασπισμός συγκεντρώνει το συνολικό 46%.

Πιθανώς να υπάρξει πρόβλημα για τον συνασπισμό της καγκελαρίου αν το FDP δεν φτάσει το όριο το 5% για να μπει στην τοπική βουλή. Ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, από την Κάτω Σαξονία, πιθανώς θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την προεδρία κόμματος.

Η εκτίμηση για το SPD είναι στο 33% με τους Πράσινους να εκτιμάται ότι θα κερδίσουν το 13%. Για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το κύριο αριστερό κόμμα, οι εκλογές είναι εξίσου καθοριστικές. Μια σημαντική ήττα της συμμαχίας του με τους Πράσινους, θα αποδυναμώσει τον ηγέτη του Στέινμπρουκ, καθώς ήδη οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται πολύ πίσω από τη Μέρκελ στην εθνική δημοσκόπηση.

Οι περιφερειακές εκλογές θα μπορούσαν πάντως να οδηγήσουν στο σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών, υπό την ηγεσία των τελευταίων αν δεν υπάρχει πλειοψηφία. Η λύση αυτή θα μπορούσε να προαναγγέλλει την έκβαση των εκλογών σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις 22 Σεπτεμβρίου.