Τη διεξαγωγή έρευνας στην Κύπρο για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, θα ζητήσει η ΕΕ. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού SPIEGEL, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, υποστηριζόμενος από τους ομολόγους του, Αυστρίας, Φιλανδίας και Ολλανδίας, θα προτείνει την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων, για έλεγχο στην Κύπρο ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο γίνεται ή όχι ξέπλυμα χρήματος.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή, θα ενημερωθεί τη Δευτέρα.

Υπό τον τίτλο «Ευρωκρίση, το περιοδικό αναφέρει ότι «ο Σόιμπλε θέλει να αποστείλει ελεγκτές για ξέπλυμα στην Κύπρο» καθώς και ότι «η Γερμανία αμφιβάλλει κατά πόσο η Κύπρος κάνει κάτι για το ξέπλυμα χρήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL ο Σόιμπλε με τη στήριξη ευρωπαίων υπουργών οικονομικών «επιθυμεί να αποσταλεί ομάδα εμπειρογνωμόνων στο νησί για να διαφανεί κατά πόσο εφαρμόζονται οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Νομοθεσίες».

Το περιοδικό συνεχίζει: «Ο έλεγχος κατά κύριο λόγο δεν θα γίνει ως προς το κατά πόσο υπάρχουν οι αναγκαίες νομοθεσίες κατά του ξεπλύματος αλλά κατά πόσο αυτές οι νομοθεσίες εφαρμόζονται».

Μια πρώτη συζήτηση επ’ αυτού, γράφει το SPIEGEL, θα γίνει αρχές της βδομάδας (σ.σ. Δευτέρα 21/01) κατά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Σόιμπλε και οι ομόλογοί του έχουν και την στήριξη του Επιτρόπου Όλι Ρεν: «Λαμβάνουμε το θέμα του ξεπλύματος πολύ σοβαρά», δήλωσε ο κ. Ρεν. «Οι πρόσφατες αλλαγές της νομοθεσίας στην Κύπρο ήταν απλώς ένα πρώτο βήμα», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Το ρεπορτάζ καταλήγει ότι «το ΔΝΤ αμφιβάλλει κατά πόσο το χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο. Το χρέος θα ανέλθει μέχρι το 2014 στο 140% του ΑΕΠ της χώρας και το ΔΝΤ αποδέχεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση μόνο εάν το χρέος δεν ξεπερνά το 100% και ως εκ τούτου ζητά κούρεμα χρέους για τους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών».

Πρόεδρος: Δεν έχω υπόψη μου πληροφορίες για έρευνα

«Δεν έχω υπόψη μου τέτοιες πληροφορίες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία ζήτησε την αποστολή στη Κύπρο εμπειρογνωμόνων για να ελέγξουν ζητήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγής στο νησί.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ρωτήθηκε σχετικά μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Παλαικυθρωτών και των εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του αθλητικού συλλόγου ΑΠΟΠ Παλαικύθρου στα Λατσιά και περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν γνωρίζει πληροφορίες για το θέμα στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων), σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι η Γερμανία ζητεί την αποστολή στην Κύπρο επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση ύποπτων κεφαλαίων και φοροδιαφυγής, πριν δώσει την έγκρισή της σε ένα σχέδιο βοήθειας προς το νησί.

"Οι εμπειρογνώμονες θα εξακριβώσουν σε ποιο βαθμό τα ύποπτα κεφάλαια και η φοροδιαφυγή αποτελούν μέρος του οικονομικού μοντέλου του νησιού" γράφει η Welt am Sonntag (WamS), σύμφωνα με την οποία, αυτό αποτελεί "προϋπόθεση που έχει θέσει η γερμανική κυβέρνηση" πριν από ένα σχέδιο βοήθειας προς την Κύπρο. Το Βερολίνο απαιτεί από τη Κύπρο "σημαντικό περιορισμό του υπερτροφικού δημοσίου τομέα της", συνεχίζει η WamS, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό συνασπισμό.