Τη λήξη της μονομερούς εκεχειρίας που είχε κηρύξει στον μακροχρόνιο πόλεμο που διεξάγει κατά της κολομβιανής κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα η μαρξιστική οργάνωση FARC, αφότου η κυβέρνηση αρνήθηκε να μετάσχει στην παύση των εχθροπραξιών.
Ο FARC είχε θέσει τη μονομερή εκεχειρία σε εφαρμογή στις 19 Νοεμβρίου, λίγο πριν την έναρξη της τελευταίας σειράς διαβουλεύσεων μεταξύ των μαρξιστών ανταρτών και της κολομβιανής κυβέρνησης. Στόχος των επαφών, που φιλοξενούνται στην Αβάνα της Κούβας, είναι ο τερματισμός των συγκρούσεων που ταλανίζουν τη λατινοαμερικανική χώρα από 1964, όταν ο FARC σχηματίστηκε ως ένα κομμουνιστικό αγροτικό μέτωπο, με σκοπό να ανατρέψει την ανισότητα που χαρακτήριζε τη διανομή πλούτου και γης στην Κολομβία.

Οι μαρξιστές είχαν δώσει διορία δύο μηνών στη Μπογκοτά προκειμένου να μιμηθεί το παράδειγμά τους και να καταθέσει τα όπλα, ωστόσο, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος έχει αποσαφηνίσει πως δεν προτίθεται να επαναλάβει το λάθος των τελευταίων διαπραγματεύσεων που έγιναν με τον FARC στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι αντάρτες ανέλάβαν τον έλεγχο μίας μεγάλης αποστρατικοποιημένης ζώνης και αξιοποίησαν την εκεχειρία προκειμένου να αναδιοργανωθούν.

«Με πόνο στην καρδιά, πρέπει να παραδεχτούμε πως περιστρέφουμε στο στάδιο του πολέμου που κανείς [...] δεν επιθυμεί», σχολίασε λακωνικά ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας του FARC, Ιβάν Μάρκεζ, προτού εισέλθει στην αίθουσα όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του εμφυλίου πολέμου που ταλανίζει την Κολομβία.

Ο FARC λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θεωρείται αναμεμιγμένος στη διακίνηση ναρκωτικών, την άντληση χρημάτων μέσω απαγωγών και τη «φορολόγηση» των περιοχών που ελέγχει, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη δραστηριότητά του.


TAGS