Συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια σύνοδο κατά την οποία δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το κυπριακό αίτημα οικονομικής στήριξης, καθώς δεν οριστικοποιήθηκε το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Παρά την εντύπωση που υπήρχε, τελικά το θέμα της Κύπρου δεν έχει περιληφθεί στην ατζέντα των συνόδων του Eurogroup και του Ecofin, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

Την ώρα που συνεχίζεται η ανάλυση των στοιχείων που επεξεργάστηκε η Pimco για να καταλήξει στο τελικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Βάσος Σιαρλή αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομόλογούς του για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου που συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν με την τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ), ενώ σχετική ενημέρωση θα γίνει και από πλευράς της τρόικα.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών θα δεχθεί πιέσεις κυρίως από πλευράς Γερμανίας, καθώς και από άλλες χώρες, που ακολουθούν τη σκληρή γραμμή της αναφορικά με τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο και για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Ο κ. Σιαρλή προσέρχεται στην σημερινή σύνοδο στις Βρυξέλλες χωρίς να έχει προσδιορίσει το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.