Επίθεση με μολότοφ σημειώθηκε χθες στο δημαρχείο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές, ενώ σε χωριά όπου υπάρχει σερβικός πληθυσμός, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε κοιμητήρια και σε ναούς.

Το επεισόδια αυτά ακολούθησαν την απομάκρυνση, χθες το πρωί, του μνημείου προς τιμήν μελών του αποκαλούμενου «Απελευθερωτικού Στρατού των Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς» από το Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής εθνότητας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες διέφυγαν αμέσως μετά την επίθεση στο δημαρχείο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, και δεν εντοπίστηκαν από τις αστυνομικές αρχές που έσπευσαν στο σημείο.

Ο δήμαρχος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα Κρστιμιρ Πάντιτς, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου B92, άσκησε κριτική στους στρατιώτες της KFOR που βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από το δημαρχείο, το οποίο έχει αποτελέσει αρκετές φορές μέχρι στιγμής στόχο επιθέσεων χωρίς ποτέ να εντοπίζονται και να τιμωρούνται οι δράστες.

Ο κ. Πάντιτς ανήγγειλε ότι «πολιτική προστασία θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια των πολιτών, των περιουσιών τους και του δήμου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα».

Εν τω μεταξύ, άγνωστοι δράστες, στη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν φθορές σε κοιμητήρια και σε ναούς στα χωριά του Κοσόβου με σερβικό πληθυσμό, Πρίλουζιε, Μιλόσεβο, Κλόκοτ και στο χωριό με μεικτό πληθυσμό Πλεμετίνι, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Στο χωριό Πρίλουζιε, οι δράστες με εκρηκτικό μηχανισμό κατέστρεψαν τάφους και επιτύμβιες στήλες και έκαψαν σταυρούς. Η αστυνομία διενεργεί αυτοψία και στην περιοχή έσπευσαν πυροτεχνουργοί επειδή υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο κοιμητήριο.

Στο χωριό Πλεμετίνι, άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν τάφους και στο χωριό Μιλόσεβο πυρπόλησαν παρεκκλήσι.

Στο σερβικό ορθόδοξο κοιμητήριο, στο χωριό Κλόκοτ, στη Βιτίνα του Κοσόβου καταστράφηκαν 27 μνημεία, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Κοσόβου KiM.