Δυο ληστές που συνελήφθησαν για επίθεση και ληστεία σε περαστικό, εκτελέστηκαν χθες με τρόπο που θυμίζει Μεσαίωνα: δημόσιο κρέμασμα σε κατοικημένο δρόμο της Τεχεράνης, ενώπιον εκατό περίπου παρευρισκομένων.  
Οι δύο δράστες, ο εικοσάχρονος Alireza Mafiha και ο εικοσιτριάχρονος Mohamad Ali Sorouri κατηγορήθηκαν για επίθεση με στιλέτο σε περαστικό, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια της μέρας. Πιθανόν να είχαν αποφύγει τη σύλληψη αν δεν κυκλοφορούσε στο YouTube βίντεο με το περιστατικό.

Το βίντεο που μάλλον προήλθε από κάμερα ασφαλείας έδειχνε τέσσερα άτομα να επιβαίνουν πάνω σε δύο μηχανές. Δύο από αυτά (οι εκτελεσθέντες) επιτέθηκαν στον περαστικό και του απέσπασαν χρήματα, την τσάντα και το παλτό του. Το θύμα ωστόσο δε φάνηκε να τραυματίζεται. Σύμφωνα με τους LA Times, το υλικό ανέβηκε στο YouTube στις αρχές Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα μετά το περιστατικό και προβλήθηκε στη δημόσια τηλεόραση, κινητοποιώντας τις Αρχές να δράσουν άμεσα.

Η σύλληψη των δραστών ανακοινώθηκε μια εβδομάδα αργότερα. Οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν εμπίπτουν στην ισλαμική «moharebeh» (πόλεμος κατά του Θεού), η οποία περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, ένοπλες επιθέσεις, βιασμούς, φόνους, κατασκοπεία και υπονόμευση της δημόσιας ασφάλειας.  

Οι διαδικασίες κινήθηκαν πολύ γρήγορα, αφού οι κατηγορούμενοι εξάντλησαν όλες τις εφέσεις σε λιγότερο από ένα μήνα. Μεταφέρθηκαν αλυσοδεμένοι στον τόπο της εκτέλεσης, ενώ τα πρόσωπά τους ήταν ακάλυπτα. Η εκτέλεση έγινε με συνοδεία ψαλμών από το Κοράνι. Οι δύο συνεργοί που οδηγούσαν τις μηχανές έλαβαν ποινές δεκαετούς φυλάκισης, 74 μαστιγωμάτων και εξορίας από την πρωτεύουσα Τεχεράνη.   

Οι ποινές αυτές θεωρούνται μήνυμα της ιρανικής κυβέρνησης για την αυξανόμενη αστική εγκληματικότητα που παρατηρείται, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης της χώρας, ενώ οι απόψεις της ιρανικής κοινής γνώμης διχάζονται. Σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ιράν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που επιβάλλουν συχνότερα τη θανατική ποινή, μαζί με την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τις ΗΠΑ.