Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την εναρκτήρια ομιλία του μετά την ορκωμοσία του για την δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο, κάλεσε το αμερικανικό έθνος να ενώσει τις δυνάμεις του «ως μία χώρα» και «ένας λαός», προσθέτοντας πως ο τόπος αφήνει πίσω του πλέον την οικονομική κρίση και τους δύο πολέμους -στο Ιράκ και το Αφγανιστάν- που είχαν διχάσει τη χώρα πριν αναλάβει την προεδρία προ τετραετίας.

«Αυτή η γενεά των Αμερικανών δοκιμάσθηκε από τις κρίσεις που χαλύβδωσαν την αποφασιστικότητά μας και τις αντοχές μας», πρόσθεσε στην εναρκτήρια ομιλία του. «Μία δεκαετία πολέμου τελειώνει. Μία οικονομική ανάκαμψη ξεκινά», επεσήμανε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν «το χάρισμα να επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους».

«Αμερικανοί συμπολίτες μου, είμαστε γεννημένοι για τούτη τη στιγμή και θα την αδράξουμε -όσο μπορούμε να την αδράξουμε μαζί», επισήμανε.

«Πάντοτε κατανοούσαμε πως όταν οι καιροί αλλάζουν πρέπει να αλλάζουμε κι εμείς -αυτή η προσήλωσή μας στις ιδρυτικές μας αρχές απαιτεί νέες απαντήσεις στις νέες προκλήσεις», δήλωσε ενδεικτικά.

Ο Ομπάμα ζήτησε να συνδυασθούν οι νέες ιδέες με την τεχνολογία, ώστε «να ξαναφτιάξουμε την κυβέρνησή μας, να μεταρρυθμίσουμε τον φορολογικό μας κώδικα, να αναδιαμορφώσουμε τα σχολεία μας και δώσουμε ώθηση στους πολίτες μας με ικανότητες που χρειάζονται για να εργασθούν σκληρότερα, να μάθουν περισσότερα και να φθάσουν ψηλότερα».
 

Πλήθος κόσμου στην ορκωμοσία

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την ορκωμοσία του σε δημόσια τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα ενός πλήθους εκατοντάδων χιλιάδων παρισταμένων, οι οποίοι τον επευφήμησαν κατά την επίσημη έναρξη της δεύτερης θητείας του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς ανέγνωσε τον όρκο, καθώς ο Ομπάμα ενέθεσε τα χέρια του σε δύο Βίβλους με συμβολικό χαρακτήρα: η μία ανήκε στον ιστορικό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, ενώ η δεύτερη στον προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.Πλήθος κόσμου στην ορκωμοσία του Ομπάμα


Καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα ανέβαινε τα σκαλιά της εξέδρας στο δυτικό κλιμακοστάσιο του Καπιτωλίου, το πλήθος φώναζε ρυθμικά το όνομά του.

Μετά τον Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σειρά του ορκίστηκε για τη δεύτερη θητεία του ως δεύτερος τη τάξει της αμερικανικής κυβέρνησης.

Χθες, είχε προηγηθεί σύντομη τελετή στο Λευκό Οίκο για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, αφού σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ορκίζονται στις 20 Ιανουαρίου. Επειδή η μέρα της ορκωμοσίας συνέπεσε να είναι Κυριακή, η επίσημη 57η τελετή θα γίνει σήμερα, όπως επίσης η καθιερωμένη παρέλαση και άλλες εκδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο πρώτος Αφροαμερικανός ορκιζόταν στην προεδρία της χώρας, είχαν κατακλύσει την Ουάσιγκτον περισσότεροι από δυο εκατομμύρια άνθρωποι.