Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να βοηθήσει περαιτέρω τη Γαλλία, της οποίας ο στρατός έχει εμπλακεί σε επιχειρήσεις στο Μάλι, υποσχόμενη να αξιολογεί σε κάθε στάδιο τις δυνατότητες της χώρας της, ώστε να μην «αφήσει τον εταίρο της να αποτύχει».

«Εμείς θα αξιολογούμε σε κάθε φάση, το κατά πόσο μπορούμε να το κάνουμε αυτό ή δεν μπορούμε (...) ένα πράγμα είναι σαφές, δεν θα πρέπει να αφεθούμε να αποτύχουμε. Είμαστε εταίροι», δήλωσε η καγκελάριος, ερωτηθείσα από ένα νεαρό Γάλλο στρατιωτικό για τη μέχρι τώρα μάλλον διακριτική βοήθεια της Γερμανίας προς τη Γαλλία.

Η Μέρκελ τόνισε επίσης ότι η Γερμανία «δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην Αφρική», σε αντίθεση με τη Γαλλία. «Δεν μπορούμε να πάμε σε νέες περιοχές, όπου δεν έχουμε καμία ικανότητα», προειδοποίησε, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ενώπιον νέων Γάλλων και Γερμανών.

Η καγκελάριος επέμεινε επίσης στο γεγονός ότι η χώρα της διατηρεί ακόμα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, σε αντίθεση με τη Γαλλία. Και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει γενικά ανάγκη την έγκριση του κοινοβουλίου για στρατιωτικές αποστολές, πιο συχνά από ό,τι η Γαλλία.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε από την πλευρά του την ικανοποίησή του για την «άμεση στήριξη» της Γερμανίας και της Ευρώπης στην επιχείρηση της Γαλλίας στο Μαλί. Αν και εξέφρασε τη λύπη του για το ότι η Ευρώπη της Άμυνας προχωρά «πολύ αργά», άποψη με την οποία συμφώνησε και η Α. Μέρκελ.


Ξεκίνησε η ανάπτυξη αφρικανικών στρατευμάτων στο Μάλι

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 1.000 στρατιώτες από κράτη της Δυτικής Αφρικής και από το Τσαντ βρίσκονται πλέον επί του πεδίου στο Μαλι, σχηματίζοντας τη βάση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης που θα πολεμήσει τους ισλαμιστές αντάρτες στη χώρα αυτή, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος Τιερί Μπουρκάρ είπε ότι η Διεθνής Αποστολή Υποστήριξης στο Μάλι, που αναμένεται να φτάσει σταδιακά να διαθέτει μια δύναμη χιλιάδων ανδρών, έχει σήμερα 830 στρατιώτες από το Τόγκο, το Μπενίν, τον Νίγηρα και την Νιγηρία, ενώ οι υπόλοιποι 170 είναι από το Τσαντ.

Συμμετέχουν μαζί με τους 2.150 στρατιώτες της Γαλλίας και το στρατό του Μάλι στην προσπάθεια απώθησης των ισλαμιστών ανταρτών.