Μετά τις προεδρικές εκλογές, τον Μάρτιο, μετατίθεται η συμφωνία για την οικονομική διάσωση της Κύπρου δήλωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Μετά την τελευταία σύνοδο του Eurogroup υπό την ηγεσία του ο Γιούνκερ τόνισε πως «διασφαλίσαμε ότι καλύπτονται οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου. Στη βάση αυτή, θεωρήσαμε ότι μία στοχευμένη συμφωνία μετά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Κύπρο θα προωθούσε καλύτερα τον σκοπό να υιοθετηθεί το πρόγραμμα από τη χώρα», ενώ πρόσθεσε πως «επομένως αναμένουμε να καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία για το πρόγραμμα το Μάρτιο».

Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο είναι προγραμματισμένες για τις 17 Φεβρουαρίου και ο ενδεχόμενος δεύτερος γύρος τους θα γίνει στις 24 του ίδιου μήνα. Προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έχει ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε από την Λευκωσία να συρρικνώσει τον τραπεζικό της τομέα και να λάβει περισσότερα μέτρα για να μην ξεπλένεται -όπως ισχυρίστηκε- μαύρο χρήμα στη χώρα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι απέχουμε ακόμα κάποια απόσταση από το να μπορούμε να καταλήξουμε σε απόφαση. Η τρόικα πρέπει ακόμα να υποβάλει σειρά προτάσεων... η Κύπρος έχει έναν εντελώς υπερτροφικό τραπεζικό τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ της και επομένως δε γίνεται χωρίς δραστική μείωση του χρηματοοικονομικού τομέα», σημείωσε. «Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε ισχυρότερη επιτήρηση για το ξέπλυμα χρήματος... φυσικά θα θέλαμε να ζητήσουμε και να εφαρμόσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια κατά της φορολογικής απάτης», υποστήριξε ο Σόιμπλε.