Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βορειοανατολική Συρία σε μάχες μεταξύ των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης και ενόπλων μελών της κουρδικής μειονότητας, σύμφωνα με μαχητές τους οποίους επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αντάρτες των Μονάδων Υπεράσπισης του Κουρδικού Λαού συγκρούστηκαν σήμερα με ανταρτικές ομάδες στην πόλη Ρας Αλ Αΐν στην βόρεια συριακή επαρχία Χαζάκα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο διατηρεί την έδρα του στο Λονδίνο, οι σύροι αντάρτες χρησιμοποιούν άρματα μάχης και όλμους κατά των κουρδικών δυνάμεων.

Οι πρώτες συγκρούσεις σύρων και κούρδων ανταρτών είχαν ξεσπάσει την προηγούμενη Τετάρτη.

Η πίεση των ενόπλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, η οποία έχει οδηγήσει τις πιστές στο καθεστώς Άσαντ δυνάμεις προς τα νότια και τα δυτικά της χώρας, έδωσε τη δυνατότητα στην κουρδική μειονότητα, η οποία αποτελεί το 10% του πληθυσμού της Συρίας, να συστήσει κουρδικά σχολεία και πολιτιστικά κέντρα.

Οι Κούρδοι έχουν σχηματίσει ακόμη αστυνομία και πολιτοφυλακές.

Μέσα στη μειονότητα, εκφράζονται φόβοι ότι οι κατά πλειοψηφία σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες δεν θα κάνουν σεβαστή την αυτονομία της κουρδικής περιοχής, η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος του αποθέματος των 2,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου της Συρίας.

TAGS