Οδηγίες για την πιθανότητα «πυρηνικού πολέμου» στην περιοχή του Κασμίρ έδωσαν στον πληθυσμό του ελεγχόμενου από την Ινδία μέρους της επαρχίας ινδοί αξιωματούχοι.

Οι ινδικές αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό να κατασκευάσει υπόγεια καταφύγια και να έχει πάντοτε αποθέματα τροφίμων και νερού τα οποία να μπορούν να τον συντηρήσουν για δύο εβδομάδες.

Επρόκειτο, σύμφωνα με τις αρχές της Ινδίας, για μία τυπική και προκαθορισμένη ενημέρωση, μολονότι ήταν η πρώτη φορά που ανάλογες λεπτομέρειες δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.

Ινδία και Πακιστάν, οι δύο χώρες οι οποίες ερίζουν για τον έλεγχο του Κασμίρ, διαθέτουν αμφότερες πυρηνικά όπλα, ενώ έχουν διεξαγάγει μέχρι στιγμής δύο πολέμους με αφορμή την επαρχία αυτή.

Το περιστατικό έρχεται μετά από μία σειρά αιματηρών αψιμαχιών στην άτυπη συνοριακή Γραμμή Ελέγχου, η οποία χωρίζει το ινδικό από το πακιστανικό τμήμα της επαρχίας, οι οποίες κατέληξαν στο θάνατο τριών πακιστανών και δύο ινδών στρατιωτών.

Οι οδηγίες δημιούργησαν σχετική αναστάτωση στον πληθυσμό της μεγαλύτερης πόλης του ινδικού τμήματος του Κασμίρ, Σρινάγκαρ.

Η αστυνομία του Κασμίρ έφτασε μάλιστα να καλεί όσους πολίτες δεν διαθέτουν υπόγεια, να δημιουργήσουν υπόγεια μπούνκερ στις αυλές τους.

Τα καταφύγια «πρέπει να είναι εξοπλισμένα με κεριά, πηγές φωτός με χρήση μπαταρίας και με ραδιόφωνα», ενώ το νερό και η μη αναλώσιμη τροφή «πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά, ώστε να εξασφαλίζεται η υγιεινή τους».

Οι οδηγίες αφορούν τόσο την εγκατάλειψη οχημάτων κατά τη διάρκεια της έκρηξης, όσο και την ανάγκη να κρατηθούν όσοι «μολυνθούν» κατά τη διάρκεια της έκρηξης εκτός των καταφυγίων.