Η αστυνομική βιαιότητα και τα βασανιστήρια κατά πολιτών, που είχαν ξεσηκώσει μαζικές διαδηλώσεις σε όλο το μήκος και πλάτος της Αιγύπτου προ δύο ετών, συνεχίζεται αμείωτη και υπό το κράτος της προεδρίας του Μοχάμεντ Μόρσι υποστήριξε σήμερα οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Προσωπικά Δικαιώματα (EIPR) ενημέρωσε πως 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την κράτησή τους από τις δυνάμεις της τάξης μέσα στο πρώτο τετράμηνο της προεδρίας του ισλαμιστή προέδρου--πλείστοι εξ αυτών μέσα στα αστυνομικά τμήματα.

Ένδεκα από αυτούς βρήκαν τον θάνατο από αδικαιολόγητη χρήση βίας εκ μέρους των οργάνων της τάξης και άλλοι τρεις από βασανιστήρια.

Τα συμβάντα αυτά καταγράφηκαν σε 11 επαρχίες «συνηγορώντας στη συστηματικότητα της προσέγγισης» των αστυνομικών δυνάμεων σε τέτοιες πρακτικές, προσέθεσε η EIPR στην έκθεσή της, τρεις ημέρες πριν την δεύτερη επέτειο από την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

«Τα ποσοστά των βασανιστηρίων και των θανάτων που διαπιστώνουμε σήμερα δεν είναι λιγότερα απ' όσο επί Μουμπάρακ και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ό,τι συνέβαινε τότε», σημείωσε ο διευθυντής της οργάνωσης Χοσάμ Μπάχγκατ.

«Και αυτά είναι μόνον ένα δείγμα των περιπτώσεων που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών», επεσήμανε.