Οι αρχές της Μοζαμβίκης ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η επιχείρηση για την ταχεία απομάκρυνση 55 χιλιάδων ανθρώπων, κατοίκων μιας πόλης στα νότια της αφρικανικής χώρας, που κινδυνεύει να πλημμυρίσει.

Ήδη σωστικά συνεργεία επιχειρούν κι έχουν σταλεί στα νότια διοικητικά διαμερίσματα πολλά ταχύπλοα, για να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

«Ζητάμε από τους πολίτες να μετακινηθούν σε ασφαλείς τοποθεσίες. Αυτό αφορά 55 χιλιάδες πολίτες», δήλωσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Μοζαμβίκης, ο Ρίτα Αλμέιδα.

Ο κεντρικός και ο νότιος τομέας της Μοζαμβίκης έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού. Τις τελευταίες 90 μέρες στις περιοχές αυτές έχουν σημειωθεί οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις από το 2000, όταν είχαν πληγεί εκατομμύρια πολίτες και είχαν αναφερθεί περίπου οκτακόσιοι νεκροί.

Οι αρχές κάνουν λόγο για 35 νεκρούς εξαιτίας των βροχοπτώσεων από τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς και 13 μέσα στον Ιανουάριο.

Στην κοίτη του ποταμού Λιμπόπο στην κεντρική επαρχία Γάζα έχει σημειωθεί βροχόπτωση 185 χιλιοστών, ιδίως στην πόλη Τσόκουε.