Τη θαρραλέα, όπως τη χαρακτήρισε, επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, υπογραμμίζοντας ωστόσο τους κινδύνους για το προσωπικό του ΟΗΕ και τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπαν συνεχάρη τη Γαλλία «για τη θαρραλέα απόφασή της, να αναπτύξει στρατεύματα στο Μάλι μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις με τις ομάδες των εξτρεμιστών στο νότο». Είπε επίσης ότι «εκτιμά τις προσπάθειες» της ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα της Δυτικής Αφρικής), της Αφρικανικής Ένωσης και των χωρών που έχουν ανακοινώσει τη στρατιωτική συμμετοχή τους στη Διεθνή Αποστολή Υποστήριξης στο Μάλι (Misma).

Ανακοινώνοντας ότι έχουν σταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, «τρεις επιλογές για την υλικοτεχνική υποστήριξη» των Ηνωμένων Εθνών στην ομάδα Misma, πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, επεσήμανα τους κινδύνους για τις δραστηριότητές του πολιτικού προσωπικού της περιοχής».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ υποστήριξε πάντως ότι εκτός από τη στρατιωτική επέμβαση, «προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης, μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας, δηλαδή, μια εθνική συμφωνία συμφιλίωσης στο Μπαμάκο».

Ο ΟΗΕ έχει στείλει πριν από λίγες ημέρες την πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Μπαμάκο και «προσπαθεί να στείλει περισσότερο προσωπικό», δήλωσε ο κ. Μπαν, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει αποφανθεί σχετικά με τη χρηματοδότηση τους και τη υλικοτεχνική υποστήριξη.
TAGS