Θεμελιώδεις και βαθιές αλλαγές στην σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ θα επιδιώξει το Λονδίνο και μετά θα θέσει στην κρίση των Βρετανών την όποια νέα συμφωνία, όπως ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για την Ευρώπη, προαναγγέλλοντας δημοψήφισμα μεταξύ του 2015 και του 2017.
Τονίζοντας πως η Βρετανία δεν θέλει να απομονωθεί από την ΕΕ αλλά χρειάζεται μία νέα σχέση, ο Κάμερον υποστήριξε πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το "μία από τα ίδια" στην εξέλιξή της». Επιμένοντας πως είναι δυνατός ο επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες, ο Κάμερον επιχειρηματολόγησε ότι εάν δεν γίνουν οι αλλαγές η «ανεπιθύμητη απομάκρυνση» της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι πιθανότερη.

«Το δημοψήφισμα τότε θα είναι "μένουμε ή φεύγουμε"» είπε, αλλά επανέλαβε πως στην παρούσα συγκυρία κάτι τέτοιο θα ένα «κενό ερώτημα». Η ευρωπαϊκή ενοποίηση εκπλήρωσε τον σκοπό της εγκαθίδρυσης της ειρήνης στην ήπειρο, αλλά οι σημερινές προκλήσεις έχουν αλλάξει και «επιδίωξη είναι πια η ευημερία», είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για την ΕΕ.

«Δεν είμαι Βρετανός απομονωτιστής, αλλά θέλω άλλη συμφωνία με την ΕΕ» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λέγοντας πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το "μία από τα ίδια" στην εξέλιξή της».

«Δεν θέλουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης τον ίδιο βαθμό ενοποίησης, και δεν ωφελεί να το αρνούμαστε αυτό» είπε ο Κάμερον, απορρίπτοντας παράλληλα τη συζήτηση για Ευρώπη «δύο ταχυτήτων». «Ας πούμε καλύτερα ότι είμαστε οικογένεια δημοκρατικών εθνών, με πυρήνα την κοινή αγορά» τόνισε, λέγοντας σε άλλο σημείο πως «οι χώρες είναι διαφορετικές, δεν μπορούμε να εναρμονίζουμε τα πάντα».

Ο Κάμερον ανέφερε ότι η προσέγγιση του Λονδίνου «είναι πιο πρακτική, και όχι συναισθηματική», λέγοντας πως για τη Βρετανία η «ΕΕ είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός, αλλά αυτό δεν μας κάνει λιγότερο Ευρωπαίους».

Η Βρετανία, υπογράμμισε ο Κάμερον, παραμένει «ανεξάρτητή και ανοικτή», επισημαίνοντας ότι θεωρεί ρεαλιστική και πρόσφορη την επαναδιαπράγματευση της σχέσης με τις Βρυξέλλες, με επίγνωση της πρόκλησης που παρουσιάζει ένα τέτοιο εγχείρημα. Έπειτα, όπως επανέλαβε αρκετές φορές, «ο λαός της Βρετανίας θα έχει το λόγο», καθώς μόνο τότε θα μπορεί να κρίνει ουσιαστικά το εάν η Βρετανία θα είναι μέλος της ΕΕ ή όχι.

H πρώτη αντίδραση για την ομιλία Κάμερον ήρθε από την Γαλλία.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί "να γίνει α λα καρτ"» δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς αντιδρώντας στα σχέδια του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη Βρετανία γιατί θα είναι δύσκολο για τη χώρα αυτή να βρεθεί εκτός Ευρώπης», πρόσθεσε.