Όλο και περισσότερο αυξάνεται η φτώχεια, η ανεργία, το ποσοστό ανενεργού πληθυσμού στην Ιταλία, ενώ η περίθαλψη χειροτερεύει, σύμφωνα με τα στοχεία της τελευταίας έκθεσης της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας (ISTAT).   
Στον τομέα της απασχόλησης μόνο η Ουγγαρία και η Ελλάδα έχουν χαμηλότερα ποσοστά, σημειώνει η έκθεση, ενώ αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι νέοι και το γυναικείο φύλλο.  

Η φτώχεια χτυπάει όλο και περισσότερους ανθρώπους που τώρα φτάνουν τα οκτώ εκατομμύρια. Σε αυτό συνεισφέρουν και οι συνεχείς περικοπές των κοινωνικών παροχών, αφού οι Ιταλοί αναγκάζονται να ξοδεύουν περισσότερα στην υγειονομική τους περίθαλψη. Οι δαπάνες για την υγεία εκπροσωπούν το 1, 8% του εθνικού ΑΕΠ, και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 909 ευρώ ανά οικογένεια στον Νότο και 1.163 ευρώ στο Κέντρο και το Βορρά.  

Ταυτόχρονα αυξάνεται το ποσοστό της εγκληματικότητας και της παραβατικής συμπεριφοράς, αφού σημειώνονται όλο και περισσότερες κλοπές και ληστείες και μάλιστα σε μια χώρα που το οργανωμένο έγκλημα τρομοκρατεί την καθημερινότητα των κατοίκων.