Τούρκος στρατηγός συνελήφθη κατηγορούμενος ότι ήταν ο "εγκέφαλος" του σχεδίου για έκρηξη νάρκης που προκάλεσε το Στρατηγός του τουρκικού στρατού συνελήφθη κατηγορούμενος ότι ήταν ο "εγκέφαλος" του σχεδίου για την έκρηξη μιας νάρκης που προκάλεσε το θάνατο έξι στρατιωτών στη νοτιοανατολική Τουρκία πριν από 18 μήνες, μεταδίδουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές πίστευαν αρχικά ότι πίσω από την επίθεση αυτή, που σημειώθηκε στις 27 Μαΐου του 2009 και προκάλεσε επίσης την καταστροφή στρατιωτικού οχήματος, βρισκόταν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ωστόσο εντοπίστηκε μια ηχογραφημένη κασέτα στην οποία ο στρατηγός Ζεκί Ες έδινε εντολές για την τοποθέτηση της νάρκης στην επαρχία Χακιάρι, διευκρινίζουν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο στρατηγός συνελήφθη όταν έγινε γνωστή η ανάμειξή του στην επίθεση.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που γίνονταν νέες προσπάθειες για την επίλυση της διένεξης με την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας.

Μετά την έκρηξη, οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές κατά ύποπτων βάσεων του PKK κατά μήκος των συνόρων με το βόρειο Ιράκ.