Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που θα αποχωρήσει σύντομα από την κυβέρνηση, καταθέτει σήμερα στο Κογκρέσο για την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων Αμερικανών, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς.

Η Κλίντον αναμένεται να καταθέσει πρώτα ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στην οποία οι Δημοκρατικοί αποτελούν την πλειοψηφία, και αργότερα ενώπιον της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, την πλειοψηφία της οποίας έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Λόγω ασθενείας από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου η Κλίντον δεν ήταν σε θέση να καταθέσει στο Κογκρέσο στις 20 Δεκεμβρίου για τα μέτρα ασφαλείας στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, όπου ισλαμιστές αντάρτες επίθεση με εκρηκτικά και όπλα κατά της τελευταία επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς και Τόμας Νιντς, αντικαθιστώντας την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, κατέθεσαν στο Κογκρέσο και παραδέχτηκαν ότι το υπουργείο τους «δεν είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα παραδέχτηκε πως υπήρξε «τεράστιο πρόβλημα» στο αμερικανικό προξενείο.