Την επίσπευση της εκδίκασης των υποθέσεων οι οποίες αφορούν τους βιασμούς στην Ινδία πρότεινε μεταξύ άλλων επιτροπή η οποία συστάθηκε για να εξετάσει νομοθετικές και δικαστικές παρεμβάσεις για το ζήτημα της σεξουαλικής βίας.

Η επιτροπή, στην οποία ηγείται ο ανώτατος ινδός δικαστικός Τζακντίς Σαράν Βέρμα, προτείνει ακόμη, στην έκθεσή της, τη θέσπιση βαρύτερων κυρώσεων, ωστόσο απορρίπτει τη θανατική ποινή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ινδίας δήλωσε ότι το πόνημα της επιτροπής θα ληφθεί σοβαρότατα υπ’ όψιν από την κυβέρνηση σε «πολύ σύντομο χρόνο».

Οι διεργασίες γύρω από το ζήτημα ακολούθησαν την επίθεση που δέχθηκε 23χρονη φοιτήτρια ιατρικής από συμμορία βιαστών στα μέσα Δεκεμβρίου στο Νέο Δελχί, η οποία τελικώς κόστισε τη ζωή της, δύο εβδομάδες αργότερα.

Ο δικαστής Βέρμα και η τριμελής επιτροπή δέχθηκε πάνω από 80.000 προτάσεις, από την Ινδία και το εξωτερικό, για τη θέσπιση νέας νομοθεσίας σχετικής με τις πράξεις βιασμού.

Ανάμεσα στις βασικές προτάσεις τις οποίες ενσωμάτωσε στην έκθεσή της η επιτροπή πριν την υποβάλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι η διεύρυνση του τι θεωρείται σεξουαλική επίθεση, καθώς και η επίσπευση της εκδίκασης υποθέσεων βιασμού, καθώς και των εφέσεών τους.

Η επιτροπή προτείνει ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες για αστυνομικά όργανα τα οποία αδρανούν, καθώς και αυστηρότατες ποινές για όσους κριθούν ένοχοι για εμπόριο λευκής σαρκός.
Για βιασμό ο οποίος καταλήγει σε θάνατο του θύματος η επιτροπή προτείνει την ποινή των ισοβίων δεσμών.

Η επιτροπή Βέρμα ασχολήθηκε επίσης και υπέβαλε προτάσεις και για την ενδοοικογενειακή σεξουαλική και φυσική βία.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, άρχισε η δίκη των πέντε ανδρών οι οποίοι κατηγορούνται για το βιασμό μετά φόνου της 23χρονης.

Εάν η απόφαση είναι καταδικαστική, πιθανότατα να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή. Ένας έκτος κατηγορούμενος, ο οποίος είναι 17 ετών, θα δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων.

Οι περιπτώσεις βιασμού κατ΄ έτος σε ολόκληρη την Ινδία θεωρείται ότι ξεπερνούν τις 95.000, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πηγή: naftemporiki.gr

TAGS