Το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων, με το οποίο παρέχεται για μία περίοδο τεσσάρων περίπου μηνών η δυνατότητα αύξησης του ανώτατου ορίου ομοσπονδιακού χρέους, εισήχθη σήμερα προς συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Πολλοί Δημοκρατικοί ωστόσο εμφανίζονται αρνητικοί προς το μέτρο, υπογραμμίζοντας ότι θα οδηγήσει σε μια νέα υπόθεση «δημοσιονομικού γκρεμού».

Μία ενδεικτική ψηφοφορία, πριν αρχίσει η συζήτηση έδειξε μία σχεδόν καθολική αντίθεση μεταξύ των δύο στρατοπέδων, με 234 ψήφους υπέρ και 190 κατά.

Θετική ενδεικτική ψήφο έδωσαν μόλις έξι Δημοκρατικοί.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πιθανότατα θα εγκριθεί τόσο από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή, όσο και από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία, έλαβε επίσης θετική κρίση από πλευράς του Λευκού Οίκου, την Τρίτη.

Πρόκειται για κίνηση η οποία απομακρύνει τον κίνδυνο μιας αμερικανικής χρεοκοπίας, δίνοντας το δικαίωμα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεχίσει να δανείζεται μέχρι τις 19 Μαΐου.

Το φράγμα του χρέους των 16,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να ξεπεραστεί από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.

Το σχέδιο αποτελεί τακτική υποχώρηση από πλευράς των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να επιστρέψει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το ζήτημα της περικοπής δαπανών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, την οποία ζητούν.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ δήλωσε ότι η Γερουσία είναι έτοιμη να εγκρίνει το σχέδιο, αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εάν η Βουλή ή η Γερουσία δεν καταλήξουν σε μια οριστική απόφαση για τον προϋπολογισμό μέχρι τις 15 Απριλίου, θα ανασταλούν οι πληρωμές όλων των μελών του Κογκρέσου, μέχρι την εξεύρεση λύσης για το ζήτημα.