Το εκρηκτικό φυλετικό μωσαϊκό του Μάλι, και το πώς περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη σύγκρουση της κυβέρνησης με το ισλαμιστικό κίνημα στο βορρά της χώρας, έρχονται να υπενθυμίσουν οι καταγγελίες για συνοπτικές εκτελέσεις από το στρατό της χώρας -ο οποίος στηρίζεται από τις γαλλικές δυνάμεις.  
Δίκτυο οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων με έδρα το Παρίσι, η FIDH, υποστήριξε ότι έχει στοιχεία για εκτελέσεις τουλάχιστον έντεκα ανθρώπων -αποκλειστικά Τουαρέγκ και Αράβων- από στρατιώτες στο Μάλι στην πόλη Σεβάρε από τις 11 Ιανουαρίου και έπειτα. Η οργάνωση μίλησε επίσης για αριθμό άλλων ανεπιβεβαίωτων περιστατικών σε κοντινές πόλεις.  

Το Μάλι διαψεύδει τις κατηγορίες, αλλά οι καταγγελίες κινδυνεύουν να ρίξουν την σκιά τους στην γαλλική επέμβαση στη χώρα.  

Ανταποκριτής του Reuters στο Σεβάρε υποστήριξε ότι είδε έξι άταφες σορούς στο Σεβάρε, οι τρεις από τις οποίες φαίνεται ότι είχαν καεί, και άλλες τρεις σε κοντινό πηγάδι, ανθρώπων που φαίνεται ότι είχαν εκτελεστεί συνοπτικά από τις δυνάμεις του Μάλι.   

Η πρόσφατη ιστορία των αποσχιστικών κινημάτων στο Μάλι είναι αιματηρή: Η ομάδα MNLA, αποτελούμενη από Τουαρέγκ, είχε θέσει υπό τον έλεγχό της πέρυσι περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας αξιοποιώντας την αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης -σκοτώνοντας τους λίγους στρατιώτες στην περιοχή- αλλά γρήγορα εκτοπίστηκε από τους ισλαμιστές, εναντίον των οποίων επιχειρούν τώρα Μάλι και Γαλλία.  

Αν και τμήμα του πληθυσμού των Τουαρέγκ όντως τάσσεται υπέρ των ισλαμιστών, η πλειονότητά τους θεωρείται ότι διάκειται εχθρικά στη φονταμελιστική μορφή του Ισλάμ που διακηρύσσουν.  


Πηγή: in.gr
TAGS