Η Σλοβενία δεν έχει την «πολυτέλεια» να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, τη δεδομένη χρονική στιγμή, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα, μετά την απόφαση του κόμματος Λίστα Πολιτών (DL) να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του πρωθυπουργού, που φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, να παραιτηθεί.

Δεδομένου του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, οι πρόωρες εκλογές δεν είναι βέβαιο πως θα φέρουν κάποια μεγάλη αλλαγή ή περισσότερη σταθερότητα, υπογράμμισε ο κ. Γιάνσα.

Σημείωσε δε πως ο ίδιος «βλέπει» δύο προοπτικές σε σχέση με τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Η πρώτη είναι η επίτευξη πολιτικής συναίνεσης σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα προκειμένου να μην υπάρξει μελλοντική πολιτική αστάθεια. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε ο κ. Γιάνσα, τα κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν σε μίας κάποιας μορφής συμφωνία προκειμένου να προωθήσουν την ανάπτυξη βασικών έργων για τη χώρα και κατόπιν τούτου να διοργανωθούν εκλογές.

Η δεύτερη επιλογή, σύμφωνα με τον Σλοβένο πρωθυπουργό, είναι μία «εποικοδομητική ψήφος μη εμπιστοσύνης». Κάτι τέτοιο, σημείωσε ο κ.Γιάνσα, ίσως δεν θα απέτρεπε κυβερνητικές κρίσεις μακροπρόθεσμα, αλλά θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από την τωρινή κατάσταση.

Οπως είπε, αυτοί που τον καλούν να παραιτηθεί, θα πρέπει να αναλάβουν πρώτα από όλα πρωτοβουλία για μία τέτοιου είδους διαδικασία και μετά να αναλάβουν και τις συνέπειές της.