Η Γαλλία διέταξε μέλη των ειδικών της δυνάμεών να περιφρουρήσουν τις εγκαταστάσεις εξόρυξης ουρανίου στον Νίγηρα τις οποίες διαχειρίζεται η γαλλική κρατική εταιρεία Areva, καθώς έχει αυξηθεί η απειλή για τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον γαλλικών στόχων μετά την επέμβαση της χώρας στο Μαλί, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη μια στρατιωτική πηγή.

Η Areva εξορύσσει ουράνιο στον Νίγηρα για περισσότερες από πέντε δεκαετίες και παρέχει μεγάλο ποσοστό πρώτων υλών στη γαλλική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, πηγή για το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Μετά την επέμβαση των γαλλικών στρατευμάτων στο Μαλί, αντάρτες έχουν απειλήσει ότι σε αντίποινα θα επιτεθούν εναντίον στόχων γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή του Σάχελ.

Η στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε ένα άρθρο του εβδομαδιαίου περιοδικού Le Point, σύμφωνα με το οποίο άνδρες των ειδικών δυνάμεων και εξοπλισμός θα σταλεί στα εργοστάσια παραγωγής της Areva στο Ιμουράρεν και το Αρλίτ, όμως αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές, ενώ και η Areva ανακοίνωσε ότι δεν κάνει σχόλια για θέματα ασφαλείας.

Περίπου 2.7000 άνθρωποι εργάζονται για την Areva στον Νίγηρα, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή σε ένα τρίτο ορυχείο στο Ιμουράρεν.