Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Λοράν Φαμπιούς, κατηγόρησε σήμερα το Ιράν ότι εμποδίζει κάθε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ «η απειλή πλησιάζει», όπως δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.


«Δεν υπάρχουν χίλιες λύσεις. Η μόνη καλή λύση είναι η διαπραγμάτευση που παράγει αποτελέσματα. Όμως οι Ιρανοί δεν κινούνται», δήλωσε ο υπουργός, μιλώντας σε μια εκδήλωση κατά την οποία εξέφρασε τις ευχές του για το νέο έτος στον Τύπο.

«Και η απειλή πλησιάζει, καθώς από τη μια πλευρά οι Ιρανοί διατηρούν το πρόγραμμά τους, ότι και αν λένε, και από την άλλη, οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, λένε ότι τα πυρηνικά όπλα στα χέρια των Ιρανών, είναι απαράδεκτα», πρόσθεσε ο Λοράν Φαμπιούς.


Δεν θέλησε όμως να επεκταθεί περισσότερο. Δεν είναι σαφές εάν αναφερόταν σε μια ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ, μια επίθεση Δυτικών κρατών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, ή στο ότι το Ιράν μπορεί να αποκτήσει ατομική βόμβα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι δυτικές χώρες υποψιάζονται το Ιράν ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα υπό την κάλυψη του πολιτικού πυρηνικού του προγράμματος, κάτι το οποίο όμως αρνείται η Τεχεράνη.


Από αυτά όμως «προκύπτει και η στρατηγική μας», πρόσθεσε ο Φαμπιούς, η «πίεση μέσω των κυρώσεων και οι διαπραγματεύσεις. Επί του παρόντος, είναι σαφές ότι οι Ιρανοί δεν είναι εκεί» (σ.σ. δεν συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις).