Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος, η μεγαλύτερη κόρη του προέδρου της Ανγκόλα Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, γίνεται στα 40 της χρόνια η πρώτη δισεκατομμυριούχος (σε δολάρια) γυναίκα στην Αφρική, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, το οποίο δημοσιεύει κάθε χρόνο τον κατάλογο των πλουσιότερων προσωπικοτήτων στον κόσμο.

«Τα τελευταία χρόνια, η Ιζαμπέλ ντος Σάντος αύξησε τη συμμετοχή της σε πορτογαλικές επιχειρήσεις, κυρίως σε μια τράπεζα και σε μια εταιρία τηλεπικοινωνιών» αναφέρει στο δικτυακό του τόπο το Forbes.

«Οι συμμετοχές αυτές, αν προστεθούν στα ενεργητικά που κατέχει η Ιζαμπέλ ντος Σάντος σε τουλάχιστον μια τράπεζα στην Ανγκόλα, επιτρέπουν να υπολογιστεί ότι η προσωπική περιουσία της υπερβαίνει τώρα το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, κάτι που την καθιστά την πρώτη γυναίκα δισεκατομμυριούχο της Αφρικής» προσθέτει το περιοδικό.

Η επιχειρηματίας είναι η κύρια μέτοχος της ZON Multimedia, της μεγαλύτερης πορτογαλικής εταιρίας καλωδιακής τηλεόρασης, της οποίας κατέχει το 28,8% του κεφαλαίου μέσω δύο εταιριών, των Kento και Jadeium.

Κατέχει επίσης το 19,5% της πορτογαλικής τράπεζας BPI, μιας από τις σημαντικότερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο τράπεζες της χώρας, και η αξία της συμμετοχής της υπολογίζεται σε 465 εκατομμύρια δολάρια.

Στην Ανγκόλα, η Ιζαμπέλ ντος Σάντος κατέχει το 25% της τράπεζας BIC και η αξία του μεριδίου της υπολογίζεται σε 160 εκατ. δολάρια, καθώς και το 25% της Unitel, μιας από τις δύο εταιρίες τηλεφωνίας της χώρας. Η αξία της συμμετοχής της σ' αυτή την τελευταία υπολογίζεται από μόνη της σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος γεννήθηκε το 1973 στο Μπακού. Είναι η κόρη του προέδρου της Αγκόλα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1979, και της πρώτης συζύγου του, Τατιάνας Κουκάνοβα, από την οποία έχει σήμερα πάρει διαζύγιο.

Έπειτα από σπουδές στη μηχανολογία και την ηλεκτρονική στο Λονδίνο, η Ιζαμπέλ ντος Σάντος, η οποία μιλάει πολλές γλώσσες, άρχισε το 1997 τις επιχειρήσεις ανοίγοντας στη Λουάντα ένα εστιατόριο, το «Miami Beach».