Ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ Μίλαν Μπάντιτς δήλωσε ότι η πρόσφατη έκρηξη στο κέντρο της κροατικής πρωτεύουσας, στην πλατεία Μπαν Γέλασιτς, ήταν προειδοποίηση ανθρώπων που δεν ησυχάζουν ποτέ.
«Δεν ξέρω αν πρέπει να τους αποκαλέσω ανθρώπους ή δολιοφθορείς. Αλλά ευτυχώς δεν συνέβη κάτι σοβαρό, δεν έχασε κανένας τη ζωή του, δεν προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές και η αστυνομία έχει την κατάσταση υπό έλεγχο» δήλωσε ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ.

Ο κ. Μπάντιτς τόνισε ότι μίλησε με τον επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Ζάγκρεμπ Γκόραν Μπούρουσιτς, ο οποίος του είπε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ότι ερευνάται το είδος του εκρηκτικού μηχανισμού και πως σύντομα θα ενημερώσει την κοινή γνώμη.

Ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δράστης θα αποκαλυφθεί, διευκρινίζοντας ότι η πλατεία παρακολουθείται με κάμερες και ότι θα διαπιστωθεί ποιος πέρασε από την περιοχή τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

«Ως δήμαρχος και υπεύθυνος άνθρωπος ζητώ από τους συμπολίτες μου να είναι προσεκτικοί, να είναι σε επαγρύπνηση, αλλά να αφήσουν την αστυνομία να επιτελέσει το έργο της. Η αστυνομία επιτελεί το έργο της με επαγγελματισμό, υπευθυνότητα, ας την αφήσουμε να το φέρει σε πέρας. Οι κάτοικοι του Ζάγκρεμπ υποκειμενικά και αντικειμενικά αισθάνονται ασφαλείς» δήλωσε ο κ. Μπάντιτς.  

Η εμπιστοσύνη στην κροατική αστυνομία, στην αστυνομική διεύθυνση του Ζάγκρεμπ και στο τμήμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας θα αποδώσει καρπούς ώστε σύντομα οι εμπλεκόμενοι στο συμβάν στην πλατεία Μπαν Γέλασιτς και στην έκρηξη στη συνοικία Ποντσούσεντ να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, είπε ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο μνημείο του Μπαν Γιόσιπ Γέλασιτς. Ήταν η τρίτη έκρηξη που σημειώθηκε στην πόλη το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Στις 9 Ιανουαρίου σημειώθηκε έκρηξη στη σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή Πόντσουσεντ στο δυτικό τμήμα της πόλης και δύο μέρες αργότερα σημειώθηκε έκρηξη σε σταθμό λεωφορείων στη συνοικία Στένιεβετς.

Στη δεύτερη έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά ένας 53χρονος άνδρας, ο οποίος κρατείται ως ύποπτος για την τοποθέτηση των εκρηκτικών μηχανισμών.