Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 35 ετών τον Ντέιβιντ Χέντλι για την συμμετοχή του στην οργάνωση των πολύνεκρων επιθέσεων στη Βομβάη το 2008.

Ο Χέντλι κατηγορείται ότι εντόπισε και στρατολόγησε τους δέκα Πακιστανούς ενόπλους οι οποίοι επιτέθηκαν σε ξενοδοχείο και στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βομβάης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 160 άτομα.

Όλοι οι δράστες, πλην ενός, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Ο μοναδικός επιζών, ένας Πακιστανός, συνελήφθη, δικάστηκε και πέρυσι εκτελέστηκε με απαγχονισμό στην Ινδία.

Η ποινή δεν διέφερε σημαντικά με όσα είχε ζητήσει η εισαγγελία η οποία παραδέχτηκε ότι παρείχε σημαντικές πληροφορίες για τρομοκρατικά δίκτυα.

Ο Χέντλι αντιμετώπιζε ακόμα και τα ισόβια, ωστόσο συνεργάστηκε με τις Αρχές και παραδέχτηκε την ενοχή του για 12 αδικήματα. Το κατηγορητήριο του καταλόγιζε, μεταξύ άλλων, συνωμοσία με την τρομοκρατική ομάδα Λασκάρ-ε-Τάιμπα όπως και συνωμοσία για την διάπραξη δολοφονιών στην Ινδία, μεταξύ τους και έξι Αμερικανών.

Μετά από συμφωνία, ο Χέντλι δεν θα εκδοθεί στην Ινδία.

Η τριήμερη επίθεση στις 26 Νοεμβρίου 2008 επιδείνωσε τις παραδοσιακά κακές σχέσεις Πακιστάν και Ινδίας που κατηγόρησε ευθέως τις μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας για την εμπλοκή τους στην επίθεση.


Πηγή: in.gr