Πάνω από 12 ποσοστιαίες μονάδες είναι η διαφορά κεντροαριστεράς - κεντροδεξιάς έναν μήνα πριν από τις εκλογές στην Ιταλία, σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ερευνών Demos και δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα La Repubblica.
Η κεντροαριστερή συμμαχία φέρεται να εξασφαλίζει, σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της βουλής, ένα 38,1% της πρόθεσης ψήφου, η κεντροδεξιά 25,8% και οι δυνάμεις του κέντρου που συσπειρώνονται γύρω από τον Μάριο Μόντι 16,2%.

Ακολουθεί το κίνημα «Πέντε Αστέρια» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, με 13%, και το αριστερό κίνημα Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστικού Αντόνιο Ινγκρόια με 4,5%, κατά την ίδια δημοσκόπηση.

Ρευστότητα για τη Γερουσία

Η πρόβλεψη σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της γερουσία είναι πολύ πιο αβέβαιη: η δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων στην μεγαλύτερη δύναμη της κεντροαριστεράς, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έναντι του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τα ποσοστά τους είναι, αντίστοιχα, 35% και 18%. Οι δυνάμεις του Μόντι βρίσκονται στο 16% και το κίνημα του Γκρίλο στο 13%.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κεντροαριστερή συμμαχία θα καταφέρει πράγματι να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην γερουσία. Στην βουλή η υπερίσχυσή της μοιάζει βέβαιη, αλλά στην γερουσία ως γνωστόν η κατανομή των εδρών γίνεται ανά περιφέρεια: το κόμμα που έρχεται πρώτο εξασφαλίζει το 55% του αριθμού εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε περιοχή, βάσει του αριθμού κατοίκων της.