Συνομιλίες Ιαπωνίας-Κίνας για αποκλιμάκωση της έντασης

Συνομιλίες Ιαπωνίας-Κίνας για αποκλιμάκωση της έντασης

Στο Πεκίνο βρίσκεται απεσταλμένος του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για συνομιλίες με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί με αφορμή διαφιλονικούμενα νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Ο Νατσούο Γιαμαγκούτσι, ηγέτης του κόμματος Νέο Κομέικο που συμμε, συναντήθηκε με τον νέο ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και υπογράμμισε πως η Ιαπωνία έχει μια «ευρύτερη οπτική» για το θέμα αυτό και πιστεύει στον διάλογο για την επίλυσή των εδαφικών διαφορών με την Κίνα.

Ο κ. Γιαμαγκούτσι παρέδωσε επιστολή του ιάπωνα πρωθυπουργού στον κ. Σι, γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο οποίος θα ορκιστεί πρόεδρος της χώρας τον Μάρτιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σι δήλωσε πως η θέση του Πεκίνου στη διαμάχη για τα διαφιλονικούμενα νησιά είναι ξεκάθαρη και συνεπής και κάλεσε το Τόκιο να συνεργαστεί για την επίλυση της κρίσης.

Η Ιαπωνία πρέπει να σεβαστεί τα αισθήματα του κινεζικού λαού και να «χειριστεί σωστά» τα ιστορικά προβλήματα, δήλωσε ο κ. Σι στον κ. Γιαμαγκούτσι.

«Η ιαπωνική πλευρά πρέπει να αντιμετωπίσει την ιστορία και τα γεγονότα, να κάνει μια χειροπιαστή κίνηση και να εργαστεί σκληρά μαζί με την Κίνα για την εξεύρεση αποτελεσματικού τρόπου επίλυσης της κρίσης, μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων», επισήμανε ο κ. Σι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο