Η κυβέρνηση της δεξιάς στην Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα την εκ νέου παράταση του μέτρου της μηνιαίας βοήθειας ύψους 400-450 ευρώ προς τους μακροχρόνια ανέργους που έχουν ξεπεράσει πλέον το όριο της χορήγησης επιδόματος ανεργίας, την ώρα που η ανεργία έχει αυξηθεί δραματικά, ξεπερνώντας το 26% του ενεργού εργασιακά πληθυσμού.

Το μέτρο αυτό, σωτήριο για πολλές οικογένειες, είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2011, επί της προηγούμενης κυβέρνησης των Σοσιαλιστών, κι έκτοτε η ισχύς του ανανεώνεται κάθε εξάμηνο.

Η απόφαση για την παράταση του βοηθήματος ελήφθη ενώπιον των «δραματικών συνεπειών» που έχει προκαλέσει η ανεργία, η οποία στα τέλη του 2012 έφθασε στο 26,02% του ενεργού πληθυσμού -ποσοστό που ανέρχεται στο 55% για τους νέους- ενώ παράλληλα η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση μετά την εφαρμογή του προγράμματος δραστικής λιτότητας, όπως υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.

«Το σχέδιο Prepara, με την χορήγηση 400, ή 450 ευρώ για τους δικαιούχους με παιδιά ή με οικογενειακά βάρη διατηρείται», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως ο μηχανισμός βοήθειας θα παραμείνει εν ισχύι «συνεχώς και για όσο το ποσοστό της ανεργίας παραμένει άνω του 20%».

Από την πλευρά του, ο Ιγνάθιο Φερνάντεθ Τόσο -γενικός γραμματέας των CCOO, μίας από τις μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις της χώρας- ζήτησε ώστε στο πρόγραμμα αυτό να λαμβάνονται υπ' όψη και άνθρωποι που έως σήμερα εξαιρούνταν, μεταξύ αυτών και πολλοί νέοι. Επίσης επέκρινε το όριο του 20% της ανεργίας για την πιθανότητα αναθεώρησης της βοήθειας αυτής, κρίνοντας πως «είναι τόσο υψηλό, που αυτό δεν σημαίνει ακριβώς τίποτε».