Ισπανία: Παρατείνεται η χορήγηση του επιδόματος για μακροχρόνια άνεργους

Ισπανία: Παρατείνεται η χορήγηση του επιδόματος για μακροχρόνια άνεργους

Η κυβέρνηση της δεξιάς στην Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα την εκ νέου παράταση του μέτρου της μηνιαίας βοήθειας ύψους 400-450 ευρώ προς τους μακροχρόνια ανέργους που έχουν ξεπεράσει πλέον το όριο της χορήγησης επιδόματος ανεργίας, την ώρα που η ανεργία έχει αυξηθεί δραματικά, ξεπερνώντας το 26% του ενεργού εργασιακά πληθυσμού.

Το μέτρο αυτό, σωτήριο για πολλές οικογένειες, είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2011, επί της προηγούμενης κυβέρνησης των Σοσιαλιστών, κι έκτοτε η ισχύς του ανανεώνεται κάθε εξάμηνο.

Η απόφαση για την παράταση του βοηθήματος ελήφθη ενώπιον των «δραματικών συνεπειών» που έχει προκαλέσει η ανεργία, η οποία στα τέλη του 2012 έφθασε στο 26,02% του ενεργού πληθυσμού -ποσοστό που ανέρχεται στο 55% για τους νέους- ενώ παράλληλα η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση μετά την εφαρμογή του προγράμματος δραστικής λιτότητας, όπως υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.

«Το σχέδιο Prepara, με την χορήγηση 400, ή 450 ευρώ για τους δικαιούχους με παιδιά ή με οικογενειακά βάρη διατηρείται», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως ο μηχανισμός βοήθειας θα παραμείνει εν ισχύι «συνεχώς και για όσο το ποσοστό της ανεργίας παραμένει άνω του 20%».

Από την πλευρά του, ο Ιγνάθιο Φερνάντεθ Τόσο -γενικός γραμματέας των CCOO, μίας από τις μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις της χώρας- ζήτησε ώστε στο πρόγραμμα αυτό να λαμβάνονται υπ' όψη και άνθρωποι που έως σήμερα εξαιρούνταν, μεταξύ αυτών και πολλοί νέοι. Επίσης επέκρινε το όριο του 20% της ανεργίας για την πιθανότητα αναθεώρησης της βοήθειας αυτής, κρίνοντας πως «είναι τόσο υψηλό, που αυτό δεν σημαίνει ακριβώς τίποτε».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο