Σε συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας ενεπλάκησαν διαδηλωτές εργαζόμενοι στη χαλυβουργική βιομηχανία ArcelorMittal, οι οποίοι μείνουν άνεργοι μετά την απόφαση να κλείσουν μονάδες παραγωγής. Περίπου 200 εργαζόμενοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε μικρή απόσταση από την έδρα της βελγικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή λάμβανε χώρα σύσκεψη σχετικά με την αναγγελθείσα παύση λειτουργίας ενός τμήματος των εγκαταστάσεων της μεταλλουργικής εταιρείας στην έδρα της στη Λιέγη (ανατολικά), που θα επηρεάσει άμεσα 1.300 μισθωτούς.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διαπεράσουν τα οδοφράγματα που εμπόδιζαν την πρόσβαση στο κτίριο όπου συνεδρίαζε η κυβέρνηση.

Στην προσπάθειά τους κάποιοι εξ αυτών πέταξαν πέτρες και βαρελότα, ενώ οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν με ρίψεις από αντλίες νερού, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Οι εργάτες της σιδηρουργίας, οι οποίοι είχαν φθάσει από τη Λιέγη με λεωφορεία, στη συνέχεια διέκοψαν την κυκλοφορία σε πολλούς κεντρικούς οδικούς άξονες στο κέντρο των Βρυξελλών.

Οι εργατικές ενώσεις είχαν προκηρύξει από την Πέμπτη γενική απεργία στις τελευταίες εγκαταστάσεις της μεγαλύτερης παραγωγικής εταιρείας χάλυβα στον κόσμο που παραμένουν ακόμη ανοικτές στη Λιέγη, έπειτα από την έκπληξη που προκάλεσε η ανακοίνωση της ArcelorMittal για ριζική αναδιάρθρωση της εταιρείας.

«Θα πρέπει οι αρχές να απαλλοτριώσουν την Mittal. Εάν δεν το θέλει, λίγο μας νοιάζει. Θα πρέπει να επανακτήσουμε το εργαλείο αυτό. Η εθνικοποίηση είναι μία λέξη που προξενεί τρόμο, όμως είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να γίνει» δήλωσε ο Εζιντιό ντι Πανσιλό, υπεύθυνος του συνδικάτου FGTB (Σοσιαλιστές).