Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της λεγόμενης Ομάδας 5+1 (τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία- συν τη Γερμανία) και του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πιθανολογείται πλέον ότι θα γίνει εντός του Φεβρουαρίου και όχι στο υπόλοιπο του τρέχοντα μήνα, είπε σήμερα στις Βρυξέλλες ευρωπαίος διπλωμάτης.

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Ιρανοί αξιωματούχοι συζητούν επί μήνες για να γίνει ο νέος γύρος διαβουλεύσεων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν την Τεχεράνη ότι κωλυσιεργεί σε ό,τι αφορά το να καθοριστεί το πότε και το που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA είχε μεταδώσει πως οι συνομιλίες θα μπορούσαν να αρχίσουν ξανά την 28η και 29η Ιανουαρίου και ότι η Τεχεράνη πρότεινε να γίνουν στο Κάιρο. Ωστόσο, κατά την ΕΕ δεν υπήρξε συμφωνία.

«Μοιάζει πιο πιθανό πλέον ότι ο νέος γύρος διαβουλεύσεων θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Δεν υπάρχει συμφωνία, όμως οι επαφές μας (με την Τεχεράνη) συνεχίζονται», πρόσθεσε.