Στις κάλπες προσέρχονται οι Βούλγαροι την Κυριακή για να απαντήσουν στο ερώτημα αν πρέπει να κατασκευαστεί νέος σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, στο πρώτο δημοψήφισμα που διεξάγεται στη χώρα μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989.  
Συγκεκριμένα, οι Βούλγαροι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: «Θα πρέπει να αναπτυχθεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία με την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου;».  

Το αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε ξεκινήσει την εκστρατεία για τη συλλογή υπογραφών προς στήριξη του αιτήματός του για διενέργεια δημοψηφίσματος και κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει 773.447 υπογραφές Βούλγαρων πολιτών.  

Όσοι στηρίζουν την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα προβάλλουν τα επιχειρήματα ότι είναι απαραίτητο για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ότι το έργο έχει προχωρήσει (η κατασκευή μπορεί να αρχίσει εντός ενός έτους), ότι έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι χρησιμοποιεί ασφαλή, τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.  

Όσοι είναι αντίθετοι στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε θεωρούν ότι το έργο θα επιδεινώσει και θα παρατείνει την ενεργειακή εξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία και ότι το κόστος φθάνει το αστρονομικό ποσό των 10,350 εκ. ευρώ για το οποίο θα απαιτηθεί δανεισμός και αποπληρωμή με δημόσιους πόρους που θα πρέπει να δοθούν για συντάξεις, για τις ανάγκες της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας.