Γάλλοι και Μαλινέζοι στρατιώτες ανακατέλαβαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή την πόλη Χομπόρι, που βρίσκεται πάνω στον δρόμο προς την Γκάο, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στο βόρειο Μαλί που ελέγχουν ένοπλες ισλαμιστές οργανώσεις, ανέφεραν σήμερα συγκλίνουσες πηγές.

«Μαλινέζοι και Γάλλοι στρατιωτικοί βρίσκονται στην Χομπόρι. Εγγυώνται την ασφάλεια του Χομπόρι. Δεν υπάρχουν πλέον ισλαμιστές εκεί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπαιδευτικός που βρίσκεται στην πόλη, η οποία απέχει 920 χλμ. από το Μπαμακό.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του στρατού του Μάλι, τον οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, οι δυνάμεις των δύο κρατών μπήκαν στην πόλη αργά το βράδυ της Πέμπτης.

«Είμαστε στη Χομπόρι και προελαύνουμε», δήλωσε ο Ντιαράν Κόνε, εκπρόσωπος των μαλινέζικων ένοπλων δυνάμεων. «Δεν θα ανακηρύξουμε τη νίκη μας ώσπου να απελευθερώσουμε όλο το λαό», πρόσθεσε.

Η πόλη Γκάο βρίσκεται λίγα περισσότερα από 200 χλμ. προς δυσμάς από την πόλη αυτή.

Η Γκάο και τα περίχωρά της έχουν πληγεί από βομβαρδισμούς της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας μετά την 11η Ιανουαρίου, όταν άρχισαν οι γαλλικές επιχειρήσεις με στόχο την εξουδετέρωση των ένοπλων ισλαμιστών που φέρονται να συνδέονται με την αλ Κάιντα, καθώς και να εμποδιστεί η προέλασή τους προς νότον και η κατάληψη του Μπαμακό.

Οι δυνάμεις του Μαλί, με την υποστήριξη γαλλικών μαχητικών αλλά και ειδικών δυνάμεων, καταγράφουν αργά πρόοδο στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν όλη την επικράτεια.

TAGS