Η Ρωσία, ένας από τους τελευταίους υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος συνεχίζει να προμηθεύει όπλα στη Δαμασκό στο πλαίσιο των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί από μακρού, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης Κάντρι Τζαμίλ.
«Η Συρία πάντα λάμβανε και λαμβάνει ακόμη και τώρα όπλα από τη Ρωσία. Έχουμε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί πριν από την κρίση και η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε ο Τζαμίλ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι πρόκειται για διάφορους τύπους όπλων, χωρίς να διευκρινίζει ποιους, και τόνισε ότι είναι απαραίτητα «για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας».

«Η απειλή μιας ισραηλινής επίθεσης εξακολουθεί να υπάρχει, πρέπει να διατηρήσουμε την ισορροπία» των δυνάμεων, εξήγησε ο Τζαμίλ.

Όμως η Συρία κατασκευάζει η ίδια ελαφρά όπλα, όπως αυτόματα τουφέκια Καλάσνικοφ: «οι αποθήκες των αυτόματων όπλων είναι πλήρεις, δεν μας χρειάζεται να αγοράσουμε. Η συριακή στρατιωτική βιομηχανία μπορεί η ίδια να κατασκευάσει τα όπλα που απαιτούνται για τις καθημερινές δραστηριότητες του στρατού», υπογράμμισε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε επίσης ότι η Συρία θα σταματήσει να αγοράζει όπλα από τη Ρωσία, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέσουν τέρμα στις παραδόσεις όπλων τους στο Ισραήλ.

Στα τέλη του 2012, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι τα όπλα που παρέχονται στη Συρία εμπίπτουν στο πλαίσιο των συμφωνιών συνεργασίας που είχαν υπογραφεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.