Πάνω από 17.000 μετανάστες από 147 χώρες πολιτογραφήθηκαν Αυστραλοί πολίτες το Σάββατο σε τελετές που έγιναν σε όλη τη χώρα για να εορταστεί η Ημέρα της Αυστραλίας.

Στις διάφορες τελετές παρευρέθηκαν η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι 'Αμποτ, υπουργοί και πολιτειακοί πρωθυπουργοί.

Η ίδια η πρωθυπουργός, που γεννήθηκε στη Βρετανία, είπε ότι και αυτή έχει πολιτογραφηθεί Αυστραλή όπως έχουν κάνει άλλα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες της χώρας, από το 1949 έως σήμερα.

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Τεντ Μπέιλιου, στη δική του ομιλία θυμήθηκε πως πριν 40 χρόνια γιόρτασε την Ημέρα της Αυστραλίας στην Αθήνα. «Σήμερα, λόγω του μεγάλου ελληνικού πληθυσμού πολλοί δρόμοι της Μελβούρνης θυμίζουν Αθήνα» τόνισε.

Στο λιμάνι της Μελβούρνης γιορτάστηκε και πάλι η Ημέρα της Αυστραλίας με το «Φεστιβάλ του λιμανίου», παρουσία του ομογενή υπουργού Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων της Βικτώριας, Νίκου Κότσιρα και ομογενειακών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων.

Ο Νίκος Κότσιρας έφτασε και αυτός μετανάστης στη συγκεκριμένη αποβάθρα, τον Μάιο του 1964. Με το υπερωκεάνιο «Πατρίς» της εταιρείας Χανδρή.

Ο κ. Κότσιρας θυμάται μόνο ότι έφτασε νύχτα στη Μελβούρνη και εντυπωσιάστηκε από τα πολλά λαμπρά αστέρια στον ουρανό. Το αγοράκι αυτό είναι σήμερα ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα υπουργός του Φιλελεύθερου Κόμματος της Βικτώριας, της δεύτερης πολυπληθέστερης Πολιτείας της Αυστραλίας.