Η Γερμανία έχει «μια διαρκή ευθύνη για τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λίγες μόλις ημέρες πριν από την 80ή επέτειο από την έλευση στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ.  
«Φυσικά, έχουμε μια διαρκή ευθύνη για τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού, για τα θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και πάνω από όλα, επίσης, για το Ολοκαύτωμα», υπογραμμίζει η Μέρκελ σε μηνυμά της που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της, ενώ την Τετάρτη είναι η επέτειος της ανόδου στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ.
 
«Πρέπει να το πούμε σαφώς, από γενιά σε γενιά, και θα το πω και πάλι: με θάρρος, με το θάρρος του πολίτη, ο κάθε ένας ξεχωριστά δεν πρέπει να επιτρέψει τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό να έχουν καμία τύχη».  

«Είμαστε αντιμέτωποι με την ιστορία μας, δεν κρύβουμε τίποτα, δεν καταπιέζουμε τίποτα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό για να μπορούμε στο μέλλον να είμαστε ένας καλός και αξιόπιστος εταίρος, όπως ευτυχώς είμαστε ήδη σήμερα», τόνισε.  

Στις 30 Ιανουαρίου του 1933 ο Αδόλφος Χίτλερ έγινε καγκελάριος, κληθείς να αναλάβει το αξίωμα αυτό από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, στρατάρχη Πολ φον Χίντενμπουργκ.  

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού  

Την Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ναζισμού τιμούν σήμερα οι Γερμανοί, αφιερώνοντας θείες λειτουργίες, συναυλίες, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις στα εκατομμύρια ανθρώπων που θανατώθηκαν από τους εθνικοσοσιαλιστές κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Στις 27 Ιανουαρίου 1945, ο Κόκκινος Στρατός έφθανε στο 'Αουσβιτς, κοντά στην Κρακοβία, προκειμένου να απελευθερώσει τους τελευταίους επιζώντες κρατούμενους. Δύο εβδομάδες πριν, ο σοβιετικός στρατός είχε περάσει τα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους.  

Το 1996, ο τότε Πρόεδρος της Γερμανίας, Ρόμαν Χέρτσογκ, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του εθνικοσοσιαλισμού. Η ίδια ημέρα αφιερώθηκε και διεθνώς από τον ΟΗΕ στα θύματα του Ολοκαυτώματος, το 2005.  

Σε ολόκληρη τη Γερμανία πραγματοποιούνται σήμερα εκδηλώσεις, τόσο υπό την αιγίδα της κυβέρνησης και άλλων κρατικών φορέων όσο και από οργανώσεις που ασχολούνται με σχετικά θέματα, προκειμένου να αποδοθεί τιμή στα 6 εκατομμύρια Εβραίων, στα δύο εκατομμύρια Ρομά και Σίντι, στους ομοφυλόφιλους και στα εκατομμύρια ακόμη που βρήκαν τον θάνατο από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους.  

Οι σημαίες στα κρατικά κτίρια κυματίζουν μεσίστιες, ενώ στο Βερολίνο έχουν προγραμματιστεί, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, συναυλία με το «Ρέκβιεμ» το Τζιουζέπε Βέρντι, αλλά και εκδήλωση μνήμης από οργανώσεις ομοφυλοφίλων.