Πορεία διαμαρτυρίας στην πΓΔΜ εναντίον της κυβέρνησης

Πορεία διαμαρτυρίας στην πΓΔΜ εναντίον της κυβέρνησης

Περίπου 5.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν σήμερα στα Σκόπια, στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του συνασπισμού της αντιπολίτευσης υπό την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Η πορεία κατέληξε κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) όπου οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν το ρόλο της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Βουλή, στις 24 Δεκεμβρίου του 2012.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ, στα επτά χρόνια διακυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, μετατράπηκε σε «αστυνομοκρατούμενη χώρα», ενώ επανέλαβε το αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι διαδηλώνει κατά 12.000 αστυνομικών που αριθμεί η χώρα, οι οποίοι, όπως ανέφερε, εκτελούν αξιοπρεπώς τα καθήκοντά τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2013, η ασφάλεια της Βουλής και αστυνομικοί απομάκρυναν βίαια τους βουλευτές της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο. Αμέσως μετά, η αντιπολίτευση, υπό το SDSM του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποχώρησε από τη Βουλή και ξεκίνησε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τόσο στα Σκόπια όσο και σε άλλες πόλεις της ΠΓΔΜ, ζητώντας, μεταξύ άλλων, πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι προκάλεσε τα επεισόδια στη Βουλή, ώστε να τα αξιοποιήσει υπέρ της και να προκαλέσει αναταραχή στη χώρα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο