Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, που βρίσκεται σε κώμα εδώ και επτά χρόνια παρουσίασε, "σημαντική εγκεφαλική λειτουργία" κατά την πρόσφατη μαγνητική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε, ανακοίνωσαν ισραηλινοί και αμερικανοί ειδικοί νευροεπιστήμονες.
Σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν της Μπιρσεβά επισημαίνει πως η ομάδα νευροεπιστημόνων του, μαζί με τον επικεφαλής του τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας του νοσοκομείου Σορόκα και τον αμερικανό νευροχειρουργό Μάρτιν Μόντι υπέβαλαν σε δίωρες εξετάσεις τον Σαρόν.

«Ο Αριέλ Σαρόν που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φυτού από το 2006 εξαιτίας εγκεφαλικής αιμορραγίας υποβλήθηκε σε εξετάσεις από τον Δρ Μόντι και τους συνεργάτες του για να διαπιστωθεί το εύρος και η ποιότητα της λειτουργίας του εγκεφάλου του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι επιστήμονες έδειξαν στον Σαρόν φωτογραφίες της οικογένειάς του, τού έβαλαν να ακούσει τις φωνές των γιων του και χρησιμοποίησαν κάθε είδους ερεθίσματα για να καταλάβουν μέχρι ποιο σημείο αντιδρά ο εγκέφαλός του στα εξωτερικά ερεθίσματα», προστίθεται στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Ο 84χρονος Σαρόν υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία στις 4 Ιανουαρίου του 2006. Με απόφαση των γιων του διατηρείται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη. Μέχρι τώρα δεν παρουσίαζε κανένα σημάδι ανάνηψης. Προς μεγάλη τους έκπληξη παρατηρήθηκε σημαντική εγκεφαλική λειτουργία σε συγκεκριμένες ζώνες του εγκεφάλου του Σαρόν, όμως σύμφωνα με τις ενδείξεις αυτές, δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι ο Αριέλ Σαρόν έχει συνείδηση των πληροφοριών που ελάμβανε.