Σε επίπεδο ρεκόρ η ανεργία στις χώρες της ευρωζώνης, και ιδιαίτερα σε αυτές της Νότιας Ευρώπης, το Δεκέμβριο σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ανεργία αυξήθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα, φτάνοντας το 11,9%. Αν και τα μέτρα για τη συγκράτηση και τον περιορισμό του χρέους βοήθησαν στην ανάσχεση της καθοδικής πορείας των ομολόγων χωρών όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, η ύφεση και η κρίση έχει προκαλέσει μείωση των θέσεων εργασίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,3% αυτό το έτος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάλιστα στις 23 Ιανουαρίου αναπροσάρμοσε τις προσδοκίες σχετικά με την ανάπτυξης της περιοχής προβλέποντας συρρίκνωση για δεύτερη συνεχή χρονιά. Γι' αυτό και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ποσοστό της ανεργίας θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα το 2013.

«Η κατάργηση θέσεων εργασίας συνεχίζεται, διότι είναι σαφές ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι ακόμη σε ύφεση. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι όλες οι προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για να υπάρξει κάποιο είδος της οικονομικής βελτίωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit για την περιοχή της ευρωζώνης , Μάρκο Βάλι.
TAGS